Στο πλαίσιο της διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτρόπων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), που διεξάγεται στη Μαδρίτη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, παρενέβη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.
«Σήμερα η χώρα μου θρηνεί την απώλεια 5 συμπατριωτών μου, μελών ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, όπου πήγαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα θύματα των καταστροφικών συνεπειών της καταιγίδας Daniel», ανέφερε προς το σώμα το κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε: «Παράλληλα, μετράμε τις πληγές μας, αφού η καταιγίδα Daniel πέρασε από την Ελλάδα αφήνοντας πίσω της μια καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων».
Με αφορμή τις πρόσφατες – πρωτοφανών διαστάσεων – φυσικές καταστροφές, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διαχείριση αυτών των φαινομένων. «Ποια μέτρα θα έπρεπε να έχουμε λάβει και αν προλαβαίνουμε να λάβουμε για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή; Πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε τους πληγέντες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να αποκαταστήσουμε καταστραμμένες υποδομές και να αντιμετωπίσουμε τα δυσβάσταχτα βάρη από την απώλεια γεωργικού κεφαλαίου και άλλων επιχειρήσεων καθώς και τις υγειονομικές επιπτώσεις; Που θα βρούμε τα απαραίτητα κονδύλια και άραγε αρκούν τα πεπερασμένα αποθέματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης;», αναρωτήθηκε ο κ. Πλακιωτάκης.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, τόνισε ότι «οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, η ξηρασία οι καύσωνες και όλα τα φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά ένας κρίκος σε μια αλυσίδα από κρίσεις που αλληλοτροφοδοτούνται: Γεωπολιτικές, υγειονομικές, μεταναστευτικές, οι οποίες με τη σειρά τους απειλούν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα».
Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις και ενδεχόμενη αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης για την καλύτερη θωράκιση των χωρών μας», ενώ για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη την αναφορά του αρμόδιου Επιτρόπου για την Οικονομία, κ. Τζεντιλόνι, ως προς την εξαίρεση από τον υπολογισμό του ελλείμματος των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πρόσφατων φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα».
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Πλακιωτάκης εκτίμησε ότι «οι προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την προοπτική της χώρας μου, σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα», ενώ μεταφέροντας την εμπειρία του ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξήγησε ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, «δεν είναι ένα εύκολο έργο και επίσης, είναι ένα δαπανηρό έργο. Είναι ένας διαρκής αγώνας ενάντια σε όλα αυτά τα εγκληματικά δίκτυα και σε όσους τα υποστηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο, τα οποία θέτουν σε μέγιστο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, οργανώνοντας και εκτελώντας τις διελεύσεις τους στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. με εντελώς επισφαλή τρόπο.».
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι πλέον, «Δεν μπορούμε να δίνουμε άλλοθι σε χώρες που δεν τηρούν τις συμφωνίες ή καταφεύγουν σε απάνθρωπες πρακτικές εργαλειοποίησηςανθρώπινων ζωών με αντάλλαγμα πολιτική επιρροή», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να στηρίξουμε το έργο της Προεδρίας και να βρούμε λύσεις».
Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε «κρίσιμης σημασίας» τη διατήρηση της ενότητας και της στήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι «η Μόσχα ποντάρει στη διάβρωση της ενότητας και της συνοχής της Ευρώπης», ενώ παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πήρε σαφή θέση κατά της Ρωσίας και της απρόκλητης εισβολής της στην Ουκρανία, ως ένα μέσο επικίνδυνου αναθεωρητισμού και κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου».
Με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανίας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπενθύμισε το Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η νέα πληγή της Ευρώπης, ωστόσο, δεν μπορεί να σβήσει ή να μετριάσει κάποιες που παρέμεναν ανοιχτές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, επαναφέρουν μνήμες και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις δικές μας ευθύνες απέναντι στον κυπριακό λαό που υπήρξε θύμα μιας διαρκούς τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Μιας κατοχής, η οποία εδώ και 49 χρόνια παραβιάζει κάθε κανόνα διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ και η Διεθνής Κοινότητα δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος».